Eerste hulp bij kolven: welke borstkolf kies je nou?
Help, welke borstkolf moet ik kiezen? We horen het je zeggen tijdens je zoektocht naar een kolfapparaat. De keuze is reuze en daarom raak je het overzicht misschien een beetje kwijt. Geen paniek, wij zetten alle verschillen én voordelen (ok, misschien ook een paar nadelen) voor je op een rijtje. Thank us later.
Laten we eerst eens kijken naar het grootste verschil tussen de soorten borstkolven, en dat is een belangrijke, namelijk: de manier van kolven. Zo kun je kiezen voor een handmatige kolf, een elektrische kolf óf, en nu komt ‘ie, een dubbele elektrische kolf.
De handmatige kolf Dit is een handig exemplaar voor onderweg, voor nood-kolf-gevallen, voor even tussendoor of om nog wat extra te kolven na het voeden. Zo’n handmatige kolf is licht, budget-proof en is gemakkelijk mee te nemen in je mombag. Nadeeltje: je moet dus kolven met de hand. Is niet heel erg, maar je hand kan pijn gaan doen en dan heb je misschien net een paar milliliter vloeibaar goud op kunnen vangen. De handmatige kolf is dus vooral handig wanneer je af en toe even moet kolven.
De enkele elektrische kolf Deze variant sluit je aan op je borst en de rest gaat vanzelf. Doordat de kolf elektrisch is (zowel stroom als batterij), wordt de moedermelk als het ware uit je borst gezogen, bijna net als een echte baby dat doet. Qua prijs is de elektrische kolf duurder dan het handmatige zusje. Een nadeel is dat je slechts één borst kunt kolven, dus je bent wat langer bezig.
De dubbele elektrische kolf Deze vriendin kolft twee borsten tegelijkertijd, elektrisch! Je hoeft de kolf dus alleen maar op je borsten te zetten en aan te sluiten en daar vloeit dan rijkelijk melk in. De meeste dubbele elektrische kolven werken op stroom én batterijen.
Welke variant je kiest, hangt dus een beetje van je wensen en situatie af. Kolf je zo af en toe, dan is de handkolf jouw beste vriendin. En ook superhandig om mee te nemen in je tas, om in geval van nood even te kunnen kolven zonder dat er een stopcontact in de buurt hoeft te zijn.
Wanneer je regelmatiger wil kolven, dan kan je kiezen voor de enkele elektrische borstkolf waarmee je per keer een borst kan kolven. Wil je dagelijks kolven, bijvoorbeeld om een flinke voorraad aan te leggen, dan is een dubbele elektrische borstkolf ideaal, want die doet in een keer een hoop werk voor je!
Fijne handmatige borstkolven Zowel de Medela Harmony handkolf als de Philips Avent zijn fijne borstkolven voor on the go. Ze zijn licht, passen gemakkelijk in je tas en maken weinig geluid. Echte redders in nood en budgetproof.
Onze eigen ervaring met elektrische borstkolven Na 3 kindjes zijn er een aantal borstkolven getest in huis. Bij ons eerste kindje kolfde ik vooral met de Medela Swing borstkolf. Deze functioneerde prima, maar is wel iets onhandig door de flesjes die aan je borst hangen. Nu bij ons derde kindje is de borstkolf behoorlijk geëvolueerd en zijn er fantastische draadloze borstkolven verkrijgbaar. Mijn persoonlijke favoriet is de borstkolf van WOWMOM. Een hele fijne borstkolf die makkelijk is in gebruik, een goede kracht heeft, veel verschillende standen voor optimaal resultaat, een ruime opslag voor melk en een heel handige schenk opening. Op mijn Instagram pagina maakte ik er een video over.
Leave a comment